Я буду твоїм ангелом…

Назустріч Лесі босими ноженятами ступало по снігу ангелятко. У білій одежині, з дивною усмішкою. У руці - букетик суниць. «Це - тобі», - прошелестіло неземне створіння…
Леся прокинулася. Глянула на годинник. До ранку ще далеко. Сон відлетів разом з маленьким дивом.
Здавалося, у кімнаті витав майже невловимий запах суниць. А за вікном, у дикому танці, кружляла віхола-заметіль. Де закінчується земля і де починається небо - навіть не знав вітер, який здійняв несамиту білу бучу.
… Сільські дітлахи любили смакувати суницями у невеликому ліску. Леся збирала смачні ягоди не для себе. Яринка, старша сестричка, занедужала. Леся не розуміла, про що розмовляють старші, але бачила, що мама і бабуся плачуть, коли згадують Яринку. І медичка часто почала заходити до їхньої оселі. Й не жартувала, як бувало раніше.
Леся поклала на траву суничний букетик. І раптом… Світлана, яку всі в селі кликали Свєткою, наступила ногою на Лесині ягоди.
- Ти… ти… - дівчатко не спромоглося на більше слів.
А Свєтка засміялася, показала язика і полетіла далі.
Леся підняла пом’яті ягоди і зі сьозами пішла додому.
- Лесю, ти маєш пробачити Свєтці, - Яринка витирала заплакане личко молодшої сестри.
- Я не хочу…
Бабуся Текля також взялася заспокоювати малу. Вона багато разів повторювала слова «простити», «пробачити»… Леся зрозуміла, що пробачати дуже важко, коли кричить душа від образи…
- Я помру, - якось мовила старша сестричка. - Пробач, Лисеня…
- Ні!
- Я буду твоїм ангелом.
- Ангели на небі.
- Я знаю! - Яринчині очі наповнилися слізьми.
- Ангели вміють плакати?
- Вміють…
Яринки не стало взимку.
Леся на все життя запам’ятала потоптані суниці, Яринчині сьози і те, що треба прощати. І її більше ніхто не кликав Лисеням.
Родину наче переслідували негаразди. Після Яринки відійшла в інші світи бабуся Текля, згодом - дідусь. Став інвалідом батько.
…Лесине особисте не складалося. Міська чоловікова родина зневажливо ставилася до сільської невістки. Хоча Леся закінчила інститут, влаштувалася на гарну роботу.
   - Давай знайдемо квартиру, - просила в чоловіка. - Не любить мене твоя мати. Селючкою озбиває. Не зможу я їй вгодити.
- Не смій про мою маму погано говорити! - злостився Віктор, чоловік. - І чому я маю йти в чужу квартиру, коли своя є?
Якби у них була дитина, може б, Віктор отямився, гадала Леся. Заводила про це мову. Він лише відмахувався. Мовляв, рано ще про дітей думати. Спершу треба жити для себе, а потім видно буде.
Випадково побачила, як Віктор сідав у таксі з незнайомкою. Як галантно він відкривав перед нею двері! Як чарівно усміхався!
Якось перестріла Лесю сусідка Катерина Пилипівна.
- Зайди-но до мене дитино, - мовила пошепки. – Не хочу видатися пліткаркою, але вислухай. Вітька твій зі своєю колишньою пасією знову зустрічається. Вона заради нього навіть з чоловіком розлучилася. Твоя свекруха обмовилася була, що шкода тебе виганяти, мовляв, з села продукти возиш. І на роботі, і вдома встигаєш все зробити. Думай, дитино…
Леся вирішила серйозно поговорити з чоловіком. А він лише підленько усміхнувся у відповідь і кинув:
- Чоловікам треба прощати їхні маленькі флірти.
Невдовзі після цієї розмови Леся залишила Віктора.
Колегам на роботі було байдуже до Лесиного життя. Знали, що колишній чоловік відверто підгулював. Перемовлялися, проте: «Все одно, Леся винна. Треба було терпіти. Може, вгомонився б. Хіба він один наліво і направо ходить? Заради квартири треба було на походеньки очі закривати».
Знайомі допомогли знайти гуртожиток. За кімнатку треба було платити. Помешкання в гуртожитку, який за документами гордо іменувався «готелем», вважалося «покращеного типу» - бо у кімнатах стояли старі чорно-білі телевізори і такого ж віку холодильники. На те, що підлогу «їв» грибок, протікав дах і кутки у кімнатах почорніли, ніхто не звертав уваги. Зате час від часу адміністрація піднімала плату за цей «покращений тип».
Лесиних заробітків почало не вистачати. Звернулася з проханням підсобити до свого керівника Миколи Андрійовича. Погодився. Але згодом колективу почало не подобатись, мовляв, чому ми повинні зі спільних прибутків платити Лесі за «шикарний» гуртожиток. «Але ж вона класний спеціаліст», - пробував заперечити дехто. «Це не означає, що ми маємо фінансувати їй житло», - переконували найбільш «правильні». Врешті, колектив зібрався і майже одноголосно вирішив: більше Лесі не виділятимуть гроші на оплату помешкання. А щоб в адміністрації «готелю» не виникало претензій, Леся у найближчі дні повинна кімнату звільнити.
Шеф лише розвів руками: з колективом сваритися не хотів. Запитав: «Куди ж ти серед зими?». «Можна, я речі на деякий час потримаю на роботі? - попросила. - Їх у мене небагато». «Без проблем. У твоєму кабінеті є шафа. Використовуй!».
Двох «активістів» виселення Леся попросила допомогти перевезти речі з гуртожитку. Іван, котрий добряче приклався, аби позбавити Лесю кімнати, аж присвиснув, коли побачив її «апартаменти»:
- Я думав…
- Іване, не топчися по підлозі, вона ледве дихає. Грибок «доїдає». Проломиш, а мене ще ремонтувати змусять, - сказала Леся.
Іван з Юрком перекинулися поглядами.
- Ти пробач, - промимрив Юрко. - По-дурному вийшло. Дехто казав, що ти мало не в хоромах живеш. Ми й подумали… А тут стіни позатікали. І холоднувато.
- Куди везти твої речі? – запитав, ховаючи очі, Іван.
- На роботу!
Довелося ночувати деякий час на роботі. Зсувала кілька стільців, стелила зимове пальто, накривалася осіннім.
Дехто з колег потім прийшов поспівчувати, перепросити. Пробачила…
… У старому храмі пахло ладаном і спокоєм. Ангелятко на іконі було схожим на те, яке прилітає в її сни. А ще здавалося, воно подібне на Яринку.
«Я вже втомилася прощати», - шепотіла Леся ангелику. Здавалося, він трішки посмутнів. «Як далі жити?» - запитувала. Сині оченята маленького небесного дива посміхалися. А, може, це була Лесина вигадка…
Згодом Леся перебралася жити у наймане помешкання разом з господинею. Шістдесятирічна тітка Поліна прикрою не була. Але часто хворіла. Власне, й погодилася взяти квартирантку, аби хтось поруч був, коли треба «швидку» викликати. Діти жили далеко.
Організація спромоглася придбати три квартири для своїх працівників. Ділили їх зі сльозами, прокльонами, образами і ще бозна з чим. Коли зайшло про Лесю, вердикт був однозначний: вона не має сім’ї, отже, може наразі й без житла обійтися.
- Не тримай зла на цих людей, Лесю, - заспокоювала тітка Поліна. - Спробуй їм пробачити.
Леся засинала зі сльозами. У її неспокійний сон знову прилетіло біле янголя. Воно щось говорило. Леся не запам’ятала…
Тамара, Лесина однокурсниця і подруга, збиралася за кордон, аби заробити гроші для сім’ї. Кликала з собою і Лесю. Трохи повагавшись, Леся пристала на Тамарину пропозицію.
Кілька років закордонної праці дали можливість купити невеличке помешкання, зробити ремонт. Навіть дещо з грошей залишилося на всяк випадок.
Тамара ж повертатися додому не поспішала. Родина регулярно отримувала грошові перекази. І це влаштовувало чоловіка, дітей, батьків.
У телефонних розмовах Тамара просила Лесю повертатися на роботу в теплу європейську країну, де платять нормальні гроші, а якщо й інколи принижують і ображають, то чужим легше пробачати, ніж своїм. Леся була у роздумах.
Випадково зустріла колишнього шефа. Зав’язалася розмова.
- Повертайся на роботу, Лесю, - запропонував. - Я завжди цінував тебе. А за гуртожиток і за квартиру пробач… Негарно, не по-людськи вийшло.
- Я пробачила… Але не забула. За пропозицію дякую. Мабуть, я погоджуся.
Через тиждень після цієї розмови Леся переступила поріг своєї нової-старої роботи. Її вітали, про щось запитували, щось розповідали…
- Коли новосілля? - цікавилися.
- Новосілля? Його в мене колись вкрали. А тепер… Це вже зовсім не те.
- Як особисте? Може, за кордоном когось зустріла?..
- На особисте не було часу.
- А ти стала жорсткою, - зауважала одна з колишніх начебто подруг.
- Це ліпше, ніж жорстокість, - відповіла.
Колектив готувався до ювілею. Шеф вирішив запросити чимало гостей. Серед тих, хто не мав жодного відношення до їхньої організації, був його колишній армійський товариш. Збирався приїхати у важливих бізнесових справах. Заодно й вирішив зустрітися з армійським другом.
- Лесю, маю до тебе особисте прохання. В готелі зупинився мій товариш. Я пропонував, аби жив у мене вдома. Відмовився. Заважати не хоче. Валєрка завжди таким був. Словом, бери мого водія і їдь за Валєркою. Не гоже, щоб своєю машиною на забаву приїхав. Треба ж за зустріч тост підняти. А за кермом, сама розумієш… І не сприймай усерйоз його іронії. Він майстер жартувати. А, може, трохи змінився після… Ось його прізвище. Запитаєш в адміністратора. Чекаю вас в ресторані.
- Валерій Тарасович, - представився шефів армійський товариш. - Ви - секретарка Миколи Андрійовича?
- Ні.
- А хто?
- Співробітниця.
- Угу… - видав Валерій Тарасович і після цього всю дорогу мовчав. Лесі відлягло від душі: не треба було відбиватися від жартів цього багатого і, як їй видалося, самозакоханого павича.
На забаві Павич Тарасович, так про себе нарекла шефового товариша Леся, хвоста не розпускав і понтів не розводив. Шеф щоразу повторяв: «Не впізнаю тебе, Валєрка!». Незаміжнє жіноцтво кидало зацікавлені погляди на гостя, зважаючи на відсутність обручки на правій руці, а дехто навіть почав вимагати від музикантів оголосити «білий танець».
Святкування Лесі сподобалося, але особливої радості чомусь не відчувала. І танцювати не хотілося. Крізь велику шибу дивилася, як падає пухнастий сніг. Вирішила подякувати шефові за забаву і відкланятися.
- Миколо Андрійовичу, я змушена піти. Голова розболілася.
- Я також поїду в готель, - мовив Валерій Тарасович. - Втомився після дороги і бізнесових перемовин. Завтра зустрінемось. Посидимо, поговоримо без суєти. Можна твоєю машиною скористатися?
- Лесю, відвези до готелю Валерія Тарасовича, а потім водій підкине тебе додому.
- Ви не любите свят? - запитав Лесю на вулиці шефів товариш.
- Люблю.
- Значить, мені здалося.
- Мабуть.
- У вас гарна зима.
- А столична чим відрізняється?
- Зупиніться! - мовив Валерій Тарасович до водія. - Ми пройдемось. Вашу пасажирку додому відвезе таксі.
- Ви не встигли запитати моєї згоди на вечірній променад, - роздратовано кинула Леся.
- Будь ласка, не відмовляйте гостю.
- Микола Андрійович казав, що ви - жартун. Виявляється, ні. Ви…
- Не варто продовжувати. Я знаю, що ви думаєте. Просто життя мене пережартувало. В ньому надто багато злої іронії. Погоджуєтесь?
- Не намагайтеся викликати в мене співчуття.
- А вас, видно, життя також по голові не гладило.
Валерій Тарасович розповідав Лесі про армійське знайомство з її шефом, про свій бізнес. Про родину сказав коротко:
- Дружина захотіла мати свою власну справу і повну незалежність. Ми розлучилися, поділили майно. Тепер вона успішна бізнес-вумен.
Леся нагадала столичному гостю, що вже пізній час, йому пора до готелю, а їй - додому.
- Вас зачекалася сім’я? - запитав.
- Ні, я просто втомилася.
- Дякую, за… вечірній променад. Давно я не ходив ось так… І ще й з незнайомою жінкою. Не гнівайтеся. Сам не знаю, що на мене найшло.
Уночі зірвалася завірюха. Валерій Тарасович то засинав, то прокидався. Вмикав і вимикав телевізор. Дивився у вікно і нічого не бачив, крім холодної білої пелени. До ранку перемете дороги. Навряд чи його позашляховик зможе подолати кучугури. Доведеться, очевидно, затриматися у цьому місті. А він і не проти. Не встиг нормально посидіти й поспілкуватися з Миколою. А ще хотів побачити Лесю. Вона зовсім не подібна на його колишнє велике кохання і розчарування на ймення Аврора. Дружина гордилася своїм іменем і своєю вродою. Богинею ранкової зорі нарекли Аврору древні римляни. І він також обожнював свою колишню дружину… Він не міг собі пояснити, що саме його приваблює у цій новій знайомій, Миколиній співробітниці. І чим більше заплутувався у своїх суперечливих думках і судженнях, тим більше хотілося знову опинитися поряд з цією жінкою.
… Леся задрімала.
Їй приснилася Яринка у білій святковій сукеночці, яка потім дісталася Лесі. Поруч з сестричкою стояв незнайомець. Проте його обличчя когось Лесі нагадувало. «Я буду твоїм ангелом… ангелом… ангелом…», - шепотіла Яринка. Врапт замість сестрички з’явилося янголятко. Воно йшло Лесі назустріч і усміхалося…
...Валерій і Леся традиційно, уже третій рік, приїжджають зі столиці на святкування дня народження її колишньої організації. Це була чоловікова ідея. Після забави влаштовують невеличкий вечірній променад, як тоді, у перший день їхнього знайомства. І обов’язково навідуються до старого храму. Це вже Лесина ідея.
- Лесю, твій ангелик кожного разу дивиться по-іншому, чи мені так здається?
- Він особливий. І він більше не сумує…
  А в Лесиному колишньому колективі і досі не перестають заздрити, що нарешті дещиця щастя дісталася і їй…

Немає коментарів: